Shakshuka recept, med kyckling & chorizo
Om du är på jakt efter enkla, snabba och ändå otroligt läckra rätter kan vi tipsa om köksmästare Henkes Shakshuka med kyckling och chorizo. Det är en rätt som inte bara är snabb och enkel att tillaga, utan den är också fullpackad med protein och otroligt smakrik. Det här är verkligen en rätt som måste testas för att uppskattas fullt ut!
Innan vi dyker in i receptet, låt oss börja med en viktig grundregel: ha alltid vassa knivar till hands. En bra kniv gör all skärning och förberedelse mycket enklare och säkrare.
Ingredienser Shakshuka
Nu, låt oss gå vidare till receptet. Först och främst, se till att du har alla ingredienser till hands:
- Kycklinglårfilé
- Chorizo
- Paprika
- Lök
- Vitlök
- Cocktailtomater (konserverade)
- Ägg
- Kycklingfond
- Kryddor: Paprika, spiskummin, chiliflakes, salt, peppar
- Basmatiris
- Curry
- Basilika (för garnering)
Proteinrika matlådor
- Börja med att förbereda kycklinglårfilén. Skär den i mindre bitar för att säkerställa en jämn tillagning.
- Gör ett snitt i chorizon och ta bort skinnet. Om du har köpt chorizofärs istället, så är det ett enkelt alternativ. Hacka chorizon i små bitar för att integrera smaken jämnt i rätten.
- Hetta upp en panna och stek kycklingen och chorizon tillsammans. Se till att röra om för att undvika att något bränns.
- Krydda med paprika, spiskummin och chiliflakes för att ge rätten den karakteristiska smaken.
- Lägg sedan till lök, vitlök och paprika i pannan. Fortsätt att steka tills grönsakerna är mjuka och kycklingen och chorizon har fått en fin färg.
- Salta och peppra efter smak.
- Häll i de konserverade cocktailtomaterna och lite kycklingfond för att förstärka smaken. Tryck försiktigt ut vätskan från tomaterna så att all smak kommer fram.
- Gör små gropar i pannan och knäck i äggen. Låt äggen sjunka ner lite och se till att de är jämnt fördelade över ytan.
- Nu är det dags att överföra pannan till ugnen som ska vara förvärmd till 190 grader. Låt det gräddas i cirka 10 minuter eller tills äggen är tillagade enligt din önskad konsistens.
- Under tiden kokar du riset och kryddar det med lite curry för extra smak.
- När shakshukan är klar, servera den med det kryddiga riset och se till att äggen är synliga på toppen.
- Avsluta med att garnera rätten med några färska basilikablad för den där extra touchen av friskhet och smak.
Och där har du det – Henkes Shakshuka med kyckling och chorizo. Det är en rätt som är enkel att tillaga, men ändå otroligt tillfredsställande och full av smak. Med dess höga proteininnehåll och spännande smakkombinationer är det en 10 av 10 i vår värld. Ge det en chans och se vad du tycker!
Matlådor 500 kcal
Här kommer en portioneringsguide på Shakshuka, så att du kan få till matlådor på 500 kcal.
Portionering (råvikt) med 500 kcal 42,1 g protein, 17 g fett, 42,2 g kolhydrater | |
Ingrediens | Mängd |
Kycklinglårfilé | 150 gram |
Ris basmati (okokt) | 40 gram |
Chorizo (färsk 86% kött) | 30 gram |
Paprika | 0,25 st |
Vitlök | 1 Klyfta |
Körsbärstomater (konserv) | 150 gram |
Ägg (rått) | 1 st |
Kycklingfond | 1 msk |
Paprika | 2 msk |
Spiskummin | 1 krm |
Chiliflakes | 1 krm |
Salt och Peppar | 2 gram |
Curry (i riset) | 1 krm |
Basilika | Efter smak |