Hej kära läsare, Köksmästare Henrik Forsbrant här för att dela med mig av några tips för att skapa en vacker presentation av en nyttig matlåda när ni lägger upp dem från matlådan och upp på tallriken. En snygg uppläggning handlar inte bara om att göra måltiden mer aptitlig och lockande för ögat, utan det kan även öka njutningen av att äta. Självklart gör vi på Träningsmat vårt yttersta för att varje portion ska se så aptitlig ut som möjligt i själva matlådan, men man kommer inte ifrån att det blir allra bäst presenterat när maten läggs upp på tallrik. Som vanligt har vi en sammanfattning även i video-format här under.

Tallrikar

Låt oss dyka in i några enkla steg för att göra era matlådor till en fest för både smaklökarna och synen. Först ut: Välj rätt tallrik! För att börja på bästa sätt, välj en passande tallrik som kompletterar din maträtt. En rund tallrik fungerar bra för de flesta rätter, men var inte rädd att experimentera med rektangulära eller ovala tallrikar för att skapa variation och intressanta linjer på tallriken.

Lägg upp mat snyggt

Steg 2 – Ordna med omsorg: När du börjar lägga upp maten, ta dig tid att ordna den med omsorg. Placera huvudingrediensen eller den mest önskvärda delen av måltiden i centrum av tallriken. Det kan vara proteinet, såsom saftig kyckling eller mört kött, eller den mest färgstarka och lockande delen av rätten.

Steg 3 – Skapa symmetri och balans: Runt huvudingrediensen, placera sidokomponenterna i en symmetrisk och balanserad ordning. En bra utgångspunkt är att få såsen på botten, proteinet ovanpå såsen, kolhydraterna vid sidan av proteinet och grönsakerna som topping.

Steg 4 – Struktur och textur: För att upprätthålla strukturen och texturerna i maten, placera krispiga och knapriga ingredienser ovanpå eller bredvid de mjukare komponenterna. Det hjälper till att bevara krispigheten och ger en trevlig kontrast i varje tugga.

Steg 5 – Avsluta med sista touchen och toppa med färgstarka ingredienser. När du lagt upp allt på tallrik kan du få skapa extra visuellt intresse och kontraster genom att använda dig av garnityr. Lägg till färska örter som basilika för att ge en touch av fräschhet och livfullhet till tallriken.

Goda matlådor på tallrik

Nu när du har alla dessa tips i åtanke, är det dags att låta din kreativitet flöda och skapa dina egna vackra matpresentationer. Kom ihåg att det inte bara handlar om att göra måltiden aptitligare, utan också om att ge dig själv en trevlig upplevelse. Njut av att ta dig tid att lägga upp maten snyggt och beundra det vackra resultatet innan du börjar äta.

Jag hoppas att dessa tips hjälper er att skapa fantastiska matpresentationer och att ni får njuta av era smakrika matlådor ännu mer. Ha det så kul i köket och låt era matlådor bli små konstverk på tallriken!

Med vänliga hälsningar,

Köksmästare Henrik Forsbrant