Nyttiga matlådor med lax

Preppade matlådor behöver inte vara tråkiga: Träningsmats köksmästare Henke delar med sig av sitt recept på en läcker lax- och currygryta som är både snabb att tillaga och full av smak. Att förbereda matlådor behöver inte vara en tråkig eller tidskrävande process. Med rätt recept och lite kreativitet kan du skapa näringsrika och välsmakande måltider som är perfekta för både vardagsmiddagar och matlådor till veckan.

Enkla steg för att preppa goda matlådor

När det gäller att förbereda matlådor är effektivitet nyckeln. Henke betonar vikten av att använda råvaror som är både hälsosamma och smakrika. Med sin lax- och currygryta visar han hur du snabbt och enkelt kan tillaga en måltid som kommer att göra dina matlådor till veckans höjdpunkt.

Recept matlåda med Lax

Ingredienser/inköpslista:

 • Laxfilé
 • Kokosmjölk (6%)
 • Ingefära
 • Sojasås
 • Röd currypasta
 • Vitlök
 • Lime
 • Morötter
 • Lök
 • Broccoli
 • Paprika
 • Basmatiris
 • Olivolja
 • Salt och peppar

Förbered grönsakerna: Skala och skär morötterna i tunna skivor. Hacka löken grovt. Dela broccolin i små buketter och skär paprikan i strimlor.

Preppa matlådor

Tillaga currygrytan: I en stor stekpanna eller kastrull, häll i kokosmjölk och tillsätt ingefära, sojasås, röd currypasta, pressad vitlök och limejuice. Rör om väl för att blanda alla smaker.

Lägg i grönsakerna: Tillsätt morötter, lök, broccoli och paprika i curryblandningen. Se till att grönsakerna täcks ordentligt med såsen och låt det sjuda på medelvärme tills de är mjuka men fortfarande lite knapriga.

Tillaga laxen: Skär laxen i bitar och lägg dem försiktigt i currygrytan. Krydda med salt och peppar efter smak. Rör om försiktigt för att inte bryta sönder laxen.

Tillaga riset: Skölj riset och lägg det sedan i en ugnsfast form. Tillsätt vatten, lite olivolja och salt. Blanda väl och täck formen med folie. Grädda i ugnen på 200 grader i cirka 30 minuter, eller tills riset är mjukt och fluffigt.

Servera och njut: Ta ut riset från ugnen och avlägsna folien. Servera grytan tillsammans med det nykokta riset.

Varför är Henkes lax- och currygryta perfekt för matlådor?
Näringsrik: Den innehåller en hälsosam balans av protein från laxen, vitaminer och mineraler från grönsakerna, samt energi från riset.

Smakrik: Med ingredienser som kokosmjölk, currypasta och limejuice är denna gryta full av smak och arom.

Enkel att förbereda: Med endast några få steg och en handfull ingredienser kan du snabbt tillaga en stor sats som räcker till flera matlådor.

Kaloriberäknade matlådor

Så här kan du portioner i matlådor för att få portioner med 750 kcal respektive 500 kcal.

1 portion: 750 kcal 42,4 g protein, 32,6 g fett (3,2 g mättat fett),  67,1 g kolhydrater
IngrediensMängd
Laxfilé (råvikt)150 gram
Ris basmati (okokt)60 gram
Kokosmjölk 6%1 dl
Morot1 st
Olivolja3 gram
Broccoli60 gram
Lime15 gram
Lök gul50 gram
Ingefära1 msk
Sojasås1 msk
Currypasta röd1 tsk
Vitlök1 klyfta
Paprika grön50 gram
Salt & PepparEfter smak
3 portioner (dela upp jämnt) med 500 kcal 28,3 g protein, 21,7 g fett (2,1 g mättat fett), 44,7 g kolhydrater
IngrediensMängd
Laxfilé (råvikt)300  gram
Ris basmati (okokt)120 gram
Kokosmjölk 6%2 dl
Morot2st
Olivolja6 gram
Broccoli120 gram
Lime30 gram
Lök gul100 gram
Ingefära2 msk
Sojasås2 msk
Currypasta röd2 tsk
Vitlök2 klyfta
Paprika grön100 gram
Salt & PepparEfter smak

Förbered veckans matlådor

Att förbereda matlådor behöver inte vara tråkigt eller tidskrävande. Med Henkes recept på lax- och currygryta kan du enkelt planera din mat för veckan och njuta av hälsosamma och smakrika måltider varje dag. Så varför inte prova detta recept för din nästa måltidsförberedelse och låt maten bli en höjdpunkt i din vecka?