Stretching

Visste du att du gärna får ställa frågor om kost och träning (och allt annat också för den delen) till oss? Varje vecka svarar vi på massor av kundfrågor och är det något du undrar så skriv gärna en rad till oss, så ska vi göra vårt bästa för att svara på det. Idag ska vi titta lite närmare på stretching och om det är något värt att lägga tid på. Föredrar du att lyssna/titta på video istället för att läsa kan du se mig prata om det här:

Stretching, är det värt att lägga tid på?

Kortare svaret är; det beror lite på vad du är ute efter och i vilket syfte du stretchar. Vanliga anledningar till att stretcha:

  • Minska/förebygga träningsvärk
  • Förebygga skador
  • Inte bli stel av styrketräning
  • Ökad rörlighet

Minska träningsvärk & förebygga skador

Det är ett vanligt förekommande uttalande att man måste stretcha för att inte få träningsvärk. Det finns inte några vettiga belägg för att stretching fungerar för att minska träningsvärk och det verkar inte spela någon roll om du stretchar innan, efter eller både innan och efter passet. Samtidigt vet vi inte så mycket om träningsvärk heller men mer om det framöver. Tycker du att det är skönt att stretcha i samband med träning så kan du absolut fortsätta med det men förlägg då stretchingen efter passet, då stretching före ett träningspass kan försämra prestationen under träningen. Inte heller i skadeförebyggande syfte har stretching visat sig vara effektivt.

Minska stelhet av styrketräning

Detta är också en vanlig åsikt och man hör ofta om att de som styrketränar blir stelare på grund av träningen. Så är inte fallet. I själva verket är styrketräning ett bra sätt att bibehålla sin rörlighet, så länge du tränar i fullt rörelseomfång. Styrketränar du redan i fullt rörelseomfång finns det ingen större anledning att stretcha.

Ökad rörlighet

I det här syftet fungerar stretching helt klart. Vill du öka din rörlighet, kanske för att du sedan tidigare har ett inskränkt rörelseomfång, så fungerar stretching väl. Det här är också en av anledningarna till att så många får stretch-övningar av sin fysioterapeut; de har ofta ett inskränkt rörelseomfång vid uppstart. Behöver du hjälp att hitta stretchövningar som passar dig för att öka din rörlighet? Skriv gärna till oss, så hjälper vi till!

Streching, sammanfattat

Sammanfattningsvis kan vi säga att det är värt att stretcha om du tycker att det är skönt eller har behov av ökad rörlighet. Om du ska stretcha i samband med träningen, förlägg då stretchingen efter passet för att undvika prestationsförsämrande effekt under ditt pass.