Mustig köttgryta för höstkvällar

När höstens kyliga vindar sveper in är det få saker som slår en riktigt mustig köttgryta. Den här köttgrytan är en enkel och smakrik rätt, fylld av näring och perfekt balanserad för en aktiv livsstil – med hela 46 gram protein och 496 kalorier per portion. En värmande gryta som får alla smaker att utvecklas på djupet medan den puttrar i ugnen.

Köttgryta recept

ingredienser för 5 personer

  • 1 kg högrev
  • 300 g skogschampinjoner
  • 450 g morötter
  • 5 vitlöksklyftor
  • 300 g gul lök
  • 5 msk kalvfond
  • 5 msk tomatpuré
  • 10 g färsk timjan
  • 1 g cayennepeppar
  • 4 dl rött vin
  • Salt och peppar
  • 200 g potatis (till servering)
  • 3 g rapsolja

Tillagningsinstruktioner:

  1. Förbered grönsakerna: Skär morötter och lök i större bitar. Hacka vitlöken fint och kvarta skogschampinjonerna. Hacka timjan om den är spröd och fin – hela örten kan användas om du gillar intensiva smaker.
  2. Förbered köttet: Högrev är en fantastisk detalj för köttgrytor, då det blir otroligt mört vid långkok. Skär köttet i lagom stora bitar som passar för gryta.
  3. Stek köttet: Hetta upp lite rapsolja i en gryta och bryn köttet så det får en fin stekyta.
  4. Tillsätt grönsaker och kryddor: Lägg i morötter, lök, vitlök, svamp och timjan. Stek allt tillsammans med tomatpuré för en djupare smakprofil. Smaka av med salt, peppar och en liten nypa cayennepeppar för en lätt hetta.
  5. Tillsätt vätska: Häll i rödvin och kalvfond tillsammans med lite vatten. Låt grytan koka upp och sjuda i cirka tio minuter.
  6. Långkok i ugnen: Sätt på lock och ställ in grytan i ugnen på 200 grader i 2–3 timmar. Fyll på med lite vatten om det ser torrt ut efter halva tiden. Grytan är klar när köttet faller sönder.

Mustig köttgryta-video

Perfekt avslutning på en höstdag

En köttgryta som denna är en enkel och tacksam rätt – grytan sköter sig själv i ugnen och sprider härliga dofter i köket medan du kan ägna dig åt annat. Servera den med kokt potatis för att fånga upp alla mustiga smaker från grytan. Att låta något koka länge gör verkligen skillnad, då alla smaker får tid att blomma ut och ge en fyllig och intensiv upplevelse. Testa detta köttgryta recept, och låt dig värmas av denna klockrena hösträtt!

Titta gärna in på vår receptsida för fler god och näringsrika grytor t.ex vår Shakshuka – magiskt god!

/Henrik Forsbrant