Ibland händer det att jag får frågor om skador, kost eller träning utanför jobbet. Man kan få prata om allt ifrån diskbråck till periodisk fasta mellan seten på gymmet. I förra veckan fick jag en fråga om huvudvärk under träning. Killen som frågade mig hade sett ett klipp på en influencer (som vi inte behöver nämna vid namn) som pratade om att det var viktigt att tänka på sin hållning under dagen och att massera sina hals och nackmuskler under träningen för att inte få huvudvärk under passet. Han visade klippet för mig och eftersom den förklaringen är rent trams tänkte jag att det får bli ett inlägg om huvudvärk idag. Tittar/lyssnar du hellre på video än läser så hittar du en genomgång i videoformat härunder.

Typer av huvudvärk

De flesta av oss är tyvärr bekanta med hur det känns att ha huvudvärk, även om det finns vissa, lyckligt lottade, som aldrig upplever det. Huvudvärk är ett vanligt och smärtsamt problem som kan uppstå både under vila och under aktivitet och träning. Det finns några olika typer av huvudvärk som kan delas in i Primär eller sekundär huvudvärk. Primära inkluderar exempelvis migrän och spänningshuvudvärk medans sekundär huvudvärk är sådana som kan ha andra underliggande orsaker som tumörer eller blödningar. När huvudvärk uppstår under träning och utan någon underliggande orsak kallas det för Ansträngningshuvudvärk. Den här typen är relativt ovanlig och drabbar oftast yngre människor och då oftare kvinnor än män. Vanligtvis ger huvudvärken med sig kort efter att man slutat med den ansträngande aktiviteten. Några bidragande orsaker till att få träningsrelaterad huvudvärk är värme, träning på hög höjd och att anstränga sig under längre tid. Om du skulle uppleva huvudvärk under träning rekommenderar vi att du rådfrågar din läkare till att börja med, så att du kan säkerställa att det inte finns några underliggande orsaker till din huvudvärk.

Migrän & träning

Migrän är en vanligt förekommande (någonstans runt var 8:e till var 6:e vuxen lider av återkommande migrän) och mycket plågsam typ av primär huvudvärk. Den kännetecknas av en pulserande smärta på ena sidan av huvudet och kan pågå i flera timmar och ibland upp till flera dagar. Att få migrän av att träna är betydligt mer ovanligt men i vissa fall kan fysisk aktivitet och träning utlösa migränattacker hos de som lider av migrän. Detta kan såklart leda till att man undviker att träna av oro för att få ett migränanfall. Ingen vill ju riskera att få en plågsam huvudvärk! Men även om det finns en risk för att träning kan utlösa en migränattack verkar det som att regelbunden träning faktiskt kan minska frekvensen av migränattacker. Om man fortsätter att träna regelbundet så kan antalet migränattacker bli färre och färre med tiden. Sen finns det ju en rad andra fördelar med att träna regelbundet också. Så även om det finns en risk för att träning kan utlösa migränattacker, kan fördelarna med regelbunden träning väga tyngre än riskerna för många personer som lider av migrän.

Huvudvärk efter träning

Får du huvudvärk efter träningen de dagarna du tränat axlar, trapezius (kappmuskeln som sitter vid varje sida om halsen) eller kanske efter att ha tränat nacken? Då kan det röra sig om träningsvärk eller ledvärk i närliggande muskler eller leder som kroppen tolkar som huvudvärk. Ofta gör det då samtidigt ont/värker i de muskler du ansträngt och de berörda lederna. Känner du igen de besvären? I så fall är ett bra första steg att ta kontakt med en fysioterapeut för bedömning och rådgivning.

Träna med huvudvärk?

Sammanfattningsvis kan man säga att regelbunden träning kan vara till hjälp för att minska frekvensen av migränattacker och samtidigt förbättra den allmänna hälsan. Det vill säga att om du tränar regelbundet så får du sannolikt färre episoder med huvudvärk över tid. Om du ofta har problem med huvudvärk under träning rekommenderar vi att du i första hand tar kontakt med din vårdcentral (och inte litar blint på någon Influencer som pratar om hållning) för att utesluta eventuella underliggande medicinska orsaker. Så länge det inte finns något som gör träning olämpligt för dig, så rekommenderar vi att du tränar på! Så får du förhoppningsvis mindre huvudvärk med tiden.